Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Widgets

Φάκελος Μερική Απασχόληση: Όσα ο εργοδότης μας, δε θα ήθελε να γνωρίζουμε




Το 2007 στη χώρα μας εργάζονταν 24 στους 100 νέους ηλικίας 15-24 ετών. Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει (πηγή Ελευθεροτυπία).
Το 86% των εργαζομένων σε αυτή την ηλικία εργάζονται μερικώς απασχολούμενοι.(πηγή Ινστιτούτο Εργασίας/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ).

Η Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος πέρυσι τον Δεκέμβρη κατέγραφε 434.149 άνεργους. Ως, γνωστόν ανεργία ορίζεται ως ποσοστό του «ενεργού πληθυσμού», δηλαδή όσων είναι διαθέσιμοι για εργασία. Αυτό συνεπάγεται ό,τι σε αυτό τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί μαθητές, φοιτητές, μητέρες που δεν εργάζονται ούτε ψάχνουν για δουλειά, νέους που υπηρετούν στο στρατό,συμπολίτες μας που έχουν αποσυρθεί λόγω ασθένειας ή αναπηρίας και όσοι ανήκουν στην κατηγορία των νέων πτυχιούχων που δεν έχουν δηλωθεί στον ΟΑΕΔ.
Προφανώς κανείς δεν μπορεί να μας πει για τον ακριβή αριθμό των μισθωτών που βαφτίζονται αυτοαπασχολούμενοι και πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, παρότι παρέχουν εργασία σε εργοδότη. Εννοείται ό,τι η πλειονότητα των χαμηλά αμοιβομένων είναι νέοι.

Στο σημείο αυτό που δεν μπορεί να προσφέρει άλλο καμία Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος, τη λύση στο γρίφο "ελαστικές σχέσεις εργασίας", μπορεί να μας δώσει η συλλογή των εμπειριών μέσα απο συζητήσεις, στα στέκια και τις καφετέριες που συχνάζουν οι υπόλοιποι 76 στους 100 νέους, ηλικίας 15-24 που δεν εργάζονται, αλλά και εκείνων που εργάστηκαν είτε ταυτόχρονα με τις σπουδές τους είτε οχι.


  • Τι είναι μερική απασχόληση;

Μερική απασχόληση είναι η παροχή εργασίας μικρότερης σε χρόνο από την πλήρη με καταβολή μειωμένου μισθού.


  • Σε τι μορφές τη συναντάμε;
Καθημερινή απασχόληση με μειωμένο ωράριο, απασχόληση για λιγότερες απο 5 ημέρες την εβδομάδα με μειωμένο ωράριο ή πλήρες ημερήσιο ωράριο με λιγότερες μέρες από τις ισχύουσες στην επιχείρηση για την εβδομάδα.
Η μερική απασχόληση γίνεται υποχρεωτικά με γραπτή συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου και πρέπει να κατατεθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας μέσα σε 15 ημέρες. Αν η συμφωνία δε γνωστοποιηθεί μέσα σε 15 μέρες τότε μπορούμε ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ τις αποδοχές 8αώρου για τις μέρες που εργαστήκαμε.

  • Ποιές είναι οι αποδοχές;
Οι αποδοχές δεν μπορεί να είναι κατώτερες απο αυτές που προβλέπονται από τις συμβάσεις για τις αντίστοιχες ώρες απασχόλησης. Εάν για παράδειγμα εργαζόμαστε 5 ώρες, δικαιούμαστε τα 5/8 ενός ημερομισθίου.
Επιπλέον οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης προσαυξάνονται τις Κυριακές, τις αργίες και τη νύχτα όπως ακριβώς οι αποδοχές της πλήρους απασχόλησης. Δικαιούμαστε κανονικά τις άδειες και τα επιδόματα αδειών όπως και την αναλογία δώρων των γιορτών.

  • Τι συμβαίνει με τις υπερωρίες;
Το ωράριο πρέπει να είναι συνεχόμενο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ που λίγο-πολύ όλοι έχουμε συναντήσει (υπάρχουν και ονόματα επιχειρήσεων τα οποία δε δημοσιεύω για να μη τους κάνω και διαφήμιση):
Οι απασχολούμενοι σε γνωστή αλυσίδα super market εργάζονταν 2 ώρες, στη συνέχεια παρέμεναν 2 ώρες στο εστιατόριο της επιχείρησης και επέστρεφαν στα πόστα τους για άλλες 2 ώρες. Οι εργαζόμενοι απασχολούνταν 6 ώρες όμως ο εργοδότης πλήρωνε τις 4. Σαφώς η τακτική της επιχείρησης ήταν παράνομη και μετά απο κινητοποίηση και καταγγελία του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων σταμάτησε.

Ο εργοδότης και να θέλει δεν μπορεί να μας απασχολήσει παραπάνω απο 8 ώρες γιατί εάν το δεχτούμε θα πληρωθούμε χωρίς την προσαύξηση της υπερωρίας.

  • Ασφάλιση και ένσημα
Οι μερικώς απασχολούμενοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ και οι εισφορές είναι ανάλογες της μηνιαίας αμοιβής.
Τα ένσημα που αντιστοιχούν στη μερική απασχόληση εξαρτώνται απο το ύψος του ημερομισθίου. Σε περίπτωση που οι μισθοδοτικές καταστάσεις δεν αναφέρουν την διάρκεια σε ώρες της ημερήσιας απασχόλησης, ο μισθωτός ασφαλίζεται για πλήρες ωράριο.
Ο χρόνος της μερικής απασχόλησης αναγνωρίζεται σαν χρόνος προϋπηρεσίας (σε κάθε 8 ώρες μερικής απασχόλησης αντιστοιχεί 1 ημέρα προύπηρεσίας).

  • Γιατί συμφέρει τον εργοδότη η μερική απασχόληση;
Ο εργοδότης οφείλει τον μισθό, οχι για συγκεκριμένη ποσότητα εργασίας αλλά για όλο το χρόνο που έχει στη διάθεσή του τους εργαζόμενους. Με την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης ο εργοδότης ουσιαστικά "κερδίζει" τον "μη παραγωγικό χρόνο εργασίας". Η ανάγκη της διπλοβάρδιας που απαιτεί δύο άτομα ημερησίως για κάθε τέτοια θέση μπορεί να καλυφθεί απο έναν πλήρως απασχολούμενο εργαζόμενο (8άωρο) και έναν μερικώς απασχολούμενο (4άωρο). Η λύση αυτή σαφώς μειώνει το κόστος εργασίας σε σχέση με τη χρησιμοποίηση προσωπικού υπερωριακώς.Στη μερική απασχόληση πληρωνόμαστε με τις ώρες που μας απασχολεί ο εργοδότης και οχι με την ποσότητα πραγματικής εργασίας που αντιστοιχεί στην απασχόληση με συμβάσεις συγκεκριμένου έργου, δηλαδή "στη δουλειά με το κομμάτι".

Θα μπορούσα να προσπαθήσω να ισοφαρίσω τα μειονεκτήματα της μερικής απασχόλησης αναφέροντας κάποια πλεονεκτήματα όπως το ό,τι σε κάποιους δίνεται η δυνατότητα να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και να εργαστούν άνθρωποι που δεν έχουν το χρόνο για πλήρη απασχόληση πχ φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές, αλλά τα στατιστικά στοιχεία που παρέθεσα παραπάνω για την ολοένα αυξανόμενη ανεργία είναι αμείλικτα και αποστομωτικά. 


Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι απλά οι νέοι που δεν εργάζονται είναι και το ό,τι οι λίγες δουλειές είναι κακοπληρωμένες.Χαμηλά ποσοστά απασχόλησης + χαμηλές αποδοχές = παρατεταμένη εξάρτηση των νέων από τους γονείς τους. 
Το 2005, το ποσοστό των ανδρών που ζουν στο πατρικό τους ακόμα και στην ηλικία των 35 χρόνων έφτασε το 43% (πηγή: άρθρο Μάνου Ματσαγγάνη στo newstime).
Μήπως τελικά η οικογενειακή θαλπωρή είναι ένας επιπρόσθετος λόγος που μας επιτρέπει να απορρίπτουμε "μη ελκυστικές" θέσεις εργασίας; Ή ακόμα να τις αποδεχόμαστε και να τις ανεχόμαστε όταν κι αυτές οι μειωμένες αποδοχές δεν προορίζονται για βιοποριστικούς λόγους;



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



Σχολιάστε εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...