Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Widgets

Η Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (EΠΟΕ) και οι πειρατές


Οι συλλήψεις των διαχειριστών του torrent site gamato.info, στις οποίες προχώρησε η αστυνομία, ύστερα από μηνύσεις που υπέβαλαν αρκετές εταιρείες στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις και προβληματισμό. Το συγκεκριμένο site είχε 850.000 μέλη ενώ βρισκόταν στην 13η θέση επισκεψιμότητας στα Ελληνικά sites με 16.000.000 "click" ημερησίως. Η Εταιρία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων ισχυρίζεται ότι η ζημιά για τις εταιρείες τις οποίες εκπροσωπεί αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Ποιά είναι η ΕΠΟΕ:
Η Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ) είναι μία μη κερδοσκοπική αστική εταιρία με νομική προσωπικότητα (άρθρo 784 ΑΚ), που λειτουργεί ως Οργανισμός Συλλογικής Προστασίας Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων δυνάμει της σχετικής άδειας τού Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟΛ. 11086/ 5-12-1997) και σύμφωνα με τον Ν. 2121/93..

Η ΕΠΟΕ ενεργεί για λογαριασμό των Εταιριών - Μελών της που στην Ελλάδα είναι οι:

AUDIOVISUAL A.E
VIDEOSONIC Α.Ε.
VILLAGE ROADSHOW
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Α.Ε
ODEON A.E.
ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΒΙΝΤΕΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΠΕ
CAMELOT MEDIA
ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.
ALTER CHANNEL
ΑΝΤΕΝΝΑ ΤV Α.Ε.
MEGA CHANNEL
Ι.Μ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗΣ & ΣΙΑ ΕΠΕ (JT TV FILM INTERNATIONAL CO.)
ΣΟΝΥ ΕΛΛΑΣ Α.Ε
HOLLYWOOD CINE VIDEO TV

και στο εξωτερικό οι:

COLUMBIA PICTURES INDUSTRIES INC
TWENTIETH CENTURY FOX INTERNATIONAL CORPORATION
UNIVERSAL INTERNATIONAL FILMS INC
BUENA VISTA INTERNATIONAL INC
MOTION PICTURE ASSOCIATION INC
METRO GOLDWYN MAYER STUDIOS INC
WARNER BROS Α division of Time Warner Entertainment LP
PARAMOUNT PICTURES CORPORATIONS

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι:
  • το κόστος του εισιτηρίου σε έναν πολυκινηματογράφο κυμαίνεται από 7 έως 9.50 ευρώ 
  • η αξία ενός cd κυμαίνεται στην καλύτερη των περιπτώσεων από 15 έως 20 ευρώ
  • ένα παιχνίδι Η/Υ στα 40 έως 60 ευρώ
Και όλα αυτά λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της περικοπής του 14ου μισθού και των σκληρών μέτρων για την "εξυγίανση" της οικονομίας της χώρας. 
Κατά τον Ιουβενάλιο, διάσημο Ρωμαίο σατυρικό ποιητή, ο αυτοκράτορας προσέφερε στο λαό σιτάρι (ψωμί) και θεάματα στο αμφιθέατρο (στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο, στον ιππόδρομο) με σκοπό να τους αποσπά από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Λίγες μέρες μετά τον άρτο, ο λαός καλείται να στερηθεί και τα θεάματα.




Το παρακάτω άρθρο παρατίθεται από τη Φρικηπαίδεια:

Οι δισκογραφικές εταιρίες και ο άνισος αγώνας τους για την τέχνη:

Οι δισκογραφικές εταιρίες είναι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις με σκοπό την διάσωση και διάδοση της μουσικής καθώς και την προσφορά βήματος για την δημοσίευση μουσικής όλων των νέων ποιοτικών καλλιτεχνών. Ως γνωστόν κάθε νέος καλλιτέχνης μπορεί εύκολα σήμερα να κυκλοφορήσει σε δίσκο τα πνευματικά του δημιουργήματα χάρις στην αμέριστη συμπαράσταση των φιλόμουσων αυτών εταιριών χωρίς να χρεώνεται για αυτό και μάλιστα μοιραζόμενος δίκαια τα κέρδη από τις πωλήσεις. Τα πνευματικά δικαιώματα τα κρατάνε στο ακέραιο οι καλλιτέχνες. Οι δισκογραφικές έτσι διασφαλίζουν τον αγαθό θεσμό των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η πώληση δίσκων είναι ως γνωστών η βασική πηγή εισοδήματος των καλλιτεχνών. Κάποιοι των οποίων το πνεύμα καταλήφθη από τους εξωγήινους εισβολείς εντούτοις, υπολογίζουν ότι στην πραγματικότητα οι λίγες χιλιάδες πωλήσεις δίσκων σε μια εγχώρια αγορά δεν αποτελεί το πραγματικό εισόδημα των καλλιτεχνών αλλά αυτό προέρχεται από τις ζωντανές εμφανίσεις τους και ότι η μουσική κατάφερε να επιβιώσει και σε εποχές που δεν υπήρχει κανενός είδους δυνατότητα καταγραφής ήχων. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τότε πρόσβαση στην μουσική είχαν μόνο οι πολύ πλούσιοι. Οι δισκογραφικές εταιρίες αγωνίζονται ώστε η ποιοτική μουσική να είναι κτήμα του περισσότερου κόσμου. Καθώς μάλιστα ως γνωστόν η μουσική εξημερώνει τα ήθη, φροντίζουν και για την προβολή των ποιοτικότερων μουσικών κομματιών. 

Κάποιοι άλλοι αφήνουν κακοήθη υπονοούμενα για την συσώρευση πλούτου όπως είναι δυνατή από την διακίνηση της μουσικής που απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά. Οι καλλιτέχνες, όμως, αυτοί επιτελούν θεάρεστο και φιλανθρωπικό έργο. Επιπλέον, η σπουδαιότητα του έργου τους και η προσφορά τους στην τέχνη είναι τεράστια και πρέπει να έχουν ανάλογη αμοιβή. Επίσης δίνουν παράδειγμα ζωής και αγώνα στους νέους ανθρώπους, αξίες τεράστιας σημασίας για τον σύγχρονο πολιτισμό.




2 σχόλια :

  1. οι πειρατες σασ πειραξαν, αυτα που εφαγαν ολοι και εβαλαν μεσα την ελλαδα δεν σασ πειραξαν αντε ρε απο εδω καραγκιοζηδες , παλιοκαρμιριδες ,σας πειραξε το gamato, ο χριστοφορακοσ δεν σασ πειραξε καθολου και ο καθε χριστοφορακος και ολοι οι πολιτικοι που δεν ξερουν τι εχουν φαει,ελεος πια κι εχουν ανοιξει και ταμειο ,τρομαρα τους να παμε να βαλουμε μεσα και λεφτα μπασ και σωσουμε την ελλαδα ,τα οποια παλι οι ιδιοι θα τα φανε στανταρ ποιοσ τους εμπιστεύεται . .παλιορεμαλια ολοι εσεισ και ολοι οι "καλοι δημοσιογραφοι"που βγαινουν και λενε τισ παπαριεσ τουσ.και εσεις οι κερδοσκοπικες εταιριες πολλα φαγατε του λογου σασ ρωτησατε ρε παπαρες αν ο πολιτησ αυτησ τησ χωρασ εχει λεφτα να παει να αγορασει cd η dvd, τιποτα δεν θα αγοραζουμε πλεον ετσι για σπασιμο. και αν κλεισατε ενα site αλλα τοσα θα ανοιξουν ετσι για το σπασιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοιτάξτε να ασχοληθείτε με τα χάλια της οικονομίας ρε λαμόγια και αφήστε τα site να κατεβάζει ο κοσμάκης. Στο διάολο

    ΑπάντησηΔιαγραφή



Σχολιάστε εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...